Trencant amb el sedentarisme

En els últims anys nombrosos estudis epidemiològics i experimentals ens han confirmat que el sedentarisme i la inactivitat física estan associats a un rang ampli de malalties cròniques i mort prematura.

Així veiem com el nostre estil de vida afecta directament a la nostra salut física i a la nostra qualitat de vida. Tot i aquestes evidencies, ens trobem en un problema global de salut pública.

El terme sedentari, referit a una societat, està contraposat al concepte de nòmada. Podem dir per tant que l’esser humà porta milers d’anys essent sedentari, però que ha canviat en els últims anys per a que passe a ser un dels principals problemes de salut mundial?

La reducció de la nostra mobilitat, no sols en volum, sinó també en riquesa o varietat de moviments, no ha fet mes que augmentar segons hem anat «progressant», arribant a una situació com l’actual, en la que una persona pot fer la seua vida caminant menys de 500 passes diàries.

I com he dit abans el problema no sols es que caminem molt menys, sinó que la varietat de moviments i posicions s’ha vist molt limitada. Moltes hores al dia passes assegut/da? Moltes vegades alces els braços per dalt del cap? Moltes vegades al dia espitges o tracciones amb força?

L’especialització gradual de les tasques ens ha portat a treballs repetitius i l’oci digital a acabat de reduir el ventall d’hores d’activitat per a moltes persones.

Les conseqüències del sedentarisme son a curt, mig i llarg termini i van des de dolors d’esquena, coll, genolls o peus fins a problemes cardiorespiratoris, obesitat, diabetis, passant per altres com un menor metabolisme basal, menys «energia» en el dia a dia o un major index de depressió o ansietat, per nomenar alguns exemples.

PARADOXA: «ACTIU FÍSICAMENT PERÒ SEDENTARI»

Que passa amb les persones que entrenen mitja hora o un hora al dia, però la resta del temps passen estones molt llargues asseguts, tombats o movent-se molt poc?

Els últims anys diverses publicacions han deixat de manifest que els efectes sobre la salut, al romandre molta estona sedentari com també ser poc actiu físicament, podrien estar actuant per vies independents. Demostrant que es fonamental discriminar entre una persona sedentària i una inactiva físicament. Es per això que si anem a mantenir una posició estàtica molta estona es molt recomanable caminar o estirar-nos un parell de minuts cada 20-30 minuts.

No es tracta sols de trobar uns minuts per a entrenar a la setmana, sinó d’intentar portar també una vida més activa físicament.

Activitat física molt intensa
– Córrer
– Entrenaments de força
– Saltar a la corda
Activitat física intensa
– Pilates
– Passejar en bici
– Ballar
Activitat física moderada
– Caminar
– Ioga
– Netejar la casa
Activitat sedentària
– Llegir
– Veure la televisió
– Jugar a videojocs

Hem de prendre consicencia i entendre que una gran part de la nostra salut dependrà de com vivim les nostres vides, es a dir, que està en les nostres mans millorar-la. Ací van uns consells per a ajudar-te a eixir del sedentarisme:

  • Comença per moure’t més, es recomanable caminar un mínim de 10.000 passes diàries, però si no tens l’hàbit pots començar camianant menys i anar progressant poc a poc.
  • Fes més activitat física, es recomanable fer un mínim de mitja hora diària (pots entrenar dies alterns si els entrenaments son més llargs).
  • Passa menys hores assegut/da. Si has d’estar molt de temps intenta alçar-te i moure el cos cada 20-30 minuts.
  • Alimentat be, en quantitat i qualitat. Es imprescindible per a un bon funcionament del cos. Tant dolent pot ser l’excés com la falta de nutrients. Evita aliments ultraprocessats.
  • El descans podriem dir que es el tercer pilar d’una bona salut física (junt a l’activitat física i l’alimentació). Decansa be per les nits i intenta respectar els ritmes solars.